W116-rally Almere 31 oktober 2004

Op 31 oktober was het zover: de eerste W116-clubmeeting die spontaan door leden van de club was opgezet. Hans en Gerda de Vos organiseerden zich het vuur uit de sloffen, zodat Jacob Procee en Hans Fidom er als ‘bestuur’ totaal niets aan hoefden te doen – afgezien dan van het redigeren en plaatsen van dit verslag. Hans en Gerda, we (Jacob en Hans) nemen onze hoge hoed met respect voor jullie af. Zoals de Fransen het zouden zeggen: Chapeau! De vierde meeting van onze club was om nóg een reden bijzonder: voor het eerst diende de club een rally te rijden. Een rally natuurlijk in de vorm van een op papier uitgedeelde route, met onderweg de nodige vragen; rallies waarbij het erom gaat zo snel mogelijk te gaan zijn tenslotte geen W116-koek. Een ander ingredient was iets minder nieuw, maar daarom evengoed het navolgen dubbel en dwars waard: de technische workshop, ditmaal verzorgd door Guido Derks over wel en wee (vooral dat laatste) van de ‘Klima-Anlage’ in onze bolides.
Wie Almere zegt, zegt ruimte. Ruimte die ongeveer tegelijkertijd ontstond met die in de W116. Ligt het daaraan dat dit plaatje van het plein waarop de meeting begon er zo aardig uitziet? Of komt dat – als vanouds – gewoon doordat elk plaatje er aardig uitziet zodra er maar een W116 op staat! Overigens is de BMW links (een 525 uit 1976) het rijke bezit van Gerda de Vos, voor de gelegenheid volgestouwd met puzzelritboekjes, prijzen, koffieketel enzovoort. Een prima bestemming voor BMW’s in het algemeen, ze doen het uitstekend als pakezels bij Mercedesfeesten.
Voor het ‘Doe-Mere-centrum’ (want dat is coulisse van dit en het vorige plaatje) verschenen druppelsgewijs steeds meer W116’s, tot het plein uiteindelijk gevuld was met 26 stuks. En dat voor een dag die Marjon de Hond de avond tevoren van sombere voorspellingen had voorzien. Op de parkeerplaats werd uitgebreid kennis gemaakt met elkaar en elkaars auto’s, ervaringen werden uitgewisseld en vragen gesteld. De liefhebbers vonden al snel de McDonald’s vestiging op de hoek. Volgende keer kunnen we daar probleemloos sponsorgeld gaan eisen…!

Om twaalf uur was het tijd voor deel 1 van deze tweedelige meeting: de puzzelrit (dat is tenslotte een goed Nederlands woord voor ‘rally’). Per equipe werden routebeschrijving en pennen uitgedeeld door Gerda; bij de start kwam iedereen op de foto. Dit is bijvoorbeeld Benno Wessels, afkomstig uit de stad van Ilse de Lange (waar altijd opmerkelijk veel te doen is, zoals het volkslied van genoemde Twentse nederzetting ons leert).De puzzelrit voerde de W116’s onder meer langs de IJsselmeerdijk. Daarna bogen ze af richting de kwekerijen, waar Hans de Vos ze nog eens op de foto vastlegde. Hier komen bijvoorbeeld de auto’s van Bert en Ria Haan en Benno Wessels de hoek om.

Hans kon het natuurlijk niet laten: ook zijn eigen auto moest op de plaat! Bijzonder mooi tegen de groene achtergrond: de blauwe W116 van René en Tinie Woning. Tussenstop: terug op het uitgangspunt is het tijd voor (alweer!) de McDonald’s. En natuurlijk voor gesprekken, discussies en scherpe observaties – bij de auto’s natuurlijk, maar ook in de Amerikaanse eetwinkel. Sommigen vonden het in het hamburgerrestaurant zelfs zo fijn dat ze, toen om drie uur de kolonne richting de ‘verrassing’ zou gaan, de tijd compleet bleken te zijn vergeten. Dus zette Hans de Vos de colonne auto’s stil, scheurde bedaard terug naar de McDonald’s om de achtergeblevenen met een vermanend woord de goede weg te wijzen, en hernam met soevereine vanzelfsprekendheid zijn positie vooraan de sliert W116’s…

om ze veilig en wel naar deel 2 van de meeting te leiden: de verrassing dus! Het bleek een technische workshop te zijn in de werkplaats van, en aangeboden door, Guido Derks. Thema: de ‘Klima-Anlage’. Op de foto staan de auto’s van de deelnemers braaf buiten te wachten tot hun baasjes de cursus met goed gevolg hebben voltooid. Vooraan de 300 SD van Rein Nieuwland. De auto van Ton Vangangel werd door Guido Derks tot proefkonijn gekozen. Hij legde aan de hand van de onderdelen uit hoe de airco werkt en welke problemen zich het vaakst voordoen. Guido ging bovendien uitgebreid in op de vragen die er werden gesteld. Om het allemaal nog wat duidelijker te maken had hij allerlei losse onderdelen bij de hand, die hij bij wijze van ‘illustratiemateriaal’ gebruikte. Erg leerzaam! Gerda de Vos had trouwens kleurplaten met kleurstiften voor de kinderen geregeld: het bleek een uitkomst te zijn, want de kleintjes vonden het technische gepraat van Guido totaal oninteressant.

Na de workshop van Guido was het tijd voor de prijsuitreiking: wie had de puzzelrit gewonnen? Gerda had tijdens de workshop de antwoordlijsten nagekeken en was tot een onwrikbaar besluit gekomen. De eerste prijs (met wisselbeker!) was voor Mark Vogels, hier pontificaal in beeld; de tweede prijs voor René en Tinie Woning; en de derde was voor Arjen en Linda van der Lely. De troetelprijs ging naar Fred Sterckel. Waarom dat zo was, is iedereen inmiddels als vanzelfsprekend vergeten – in W116’s rijden tenslotte slechts gentlemen en gentlewomen. Op weg naar huis; of eigenlijk, zij het met een gigantische omweg die een half jaartje duren zal, op weg naar volgende meeting. Waarschijnlijk hoeven Hans en Jacob zich ook om die meeting niet druk te maken. Prijswinnaar Mark Vogels vertelde namelijk dat Hans en Gerda hem net voor waren geweest toen ze hun plan voor de Almere-rally op het W116-forum zetten, en dat hij graag de volgende meeting zou organiseren. Houd voor meer nieuws het forum in de gaten!


Powered by WordPress. Designed by elogi.